Новини

Одеса звітує про перші досягнення дворічного впровадження Ініціативи прискорення дій у подоланні СНІДу (Fast Track Cities Initiative)

28 лютого 2019, Одеса.

Муніципалітет міста Одеса зібрав партнерську зустріч, щоб звітувати урядові, міській раді, міжнародним партнерам, донорам та громаді міста про перші результати дворічного впровадження муніципальної програми прискорення дій у подоланні СНІДу, та разом з партнерами визначити найбільш проблемні моменти реалізації програми, обговорити виклики та узгодити шляхи їх вирішення для прискорення прогресу.

2064

Цього ж самого дня, два роки тому, мер міста Одеса Геннадій Труханов приєднався до Всесвітнього руху мерів у прискоренні дій задля подолання СНІДу. Місто взяло на себе зобов’язання досягти цілей 90-90-90 до 2020 року та значно збільшити охоплення населення послугами з тестування на ВІЛ та обсягів АРВ лікування. Підписавши декларацію, Одеса стала другим містом в Україні та у всьому регіоні Східної Європи та Центральної Азії, яке приєдналося до цієї ініціативи.

2068

Процес децентралізації дозволив місцевій владі вдвічі збільшити міський бюджет для реалізації муніципальної програми подолання СНІДу та вперше закупити швидкі тести на ВІЛ для всіх муніципальних закладів охорони здоров’я. Відповідно, кількість тестувань з ініціативи медичних працівників зросла вдвічі, та значно більше людей, які живуть з ВІЛ, дізнались про свій діагноз і отримали сучасне оптимізоване лікування препаратами, які комбінують фіксовані дози діючих речовин. Новий, та вже третій в місті, центр замісної опіоїдної підтримувальної терапії був відремонтований та нині надає послуги для людей, які вживають ін’єкційні наркотики, з метою попередження інфікування ВІЛ, а для тих, хто живе з ВІЛ, допомагає залишатись прихильними до антиретровірусної терапії.

2097

Міський центр профілактики і боротьби зі СНІДом звітував про значний прогрес у досягненні цілей 90-90-90: кількість людей, які отримують лікування, у порівнянні з 2016 роком зросла на 50%. Лише у 2018 році 2 200 людей, які живуть з ВІЛ, розпочали лікування, а його ефективність, яка вимірюється у вірусному навантаженні (менш 40 копій вірусу на 1 мл. крові), досягла 82%.

190711 1 ua

Водночас значною проблемою залишається спрямування пацієнтів до лікувальних закладів. 80% людей, в яких було діагностовано ВІЛ-інфекцію, знаходяться на 3-й та 4- й стадіях захворювання. Термін від попереднього встановлення діагнозу і до початку лікування зменшується, але все ще становить від одного до трьох місяців.

Учасники зустрічі, які представляли людей, що живуть з ВІЛ, людей, які вживають ін’єкційні наркотики, ЛГБТІ спільноту, надали конкретні рекомендації щодо подолання існуючих бар’єрів в отриманні послуг. Всі учасники наголосили на необхідності більш тісної співпраці між місцевою владою, системою охорони здоров’я та пацієнтськими організаціями, ключовими спільнотами та громадянським суспільством в цілому.

190711 2 ua

Пані Сінду Равішанкар, Головний директор технічних програм Міжнародної Асоціації надавачів послуг з ВІЛ (IAPAC) у своїй промові анонсувала Міжнародну конференцію міст, які приєднались до Паризької декларації, спільно організовану IAPAC та ЮНЕЙДС, яка відбудеться у вересні цього року в Лондоні. Пані Равішанкар також зазначила, що нині вже більше 300 міст приєднались до міжнародного руху щодо подолання СНІДу та підкреслила, що ця ініціатива не обмежується впровадженням відповідних міських програм та досягненням цілей 90-90-90, а також передбачає активну участь міст у національних, регіональних та глобальних зусиллях щодо подолання СНІДу, як виклику громадському здоров’ю. Саме тому обмін досвідом, аналіз досягнень і викликів та поширення найкращих практик є вкрай важливим.

ЮНЕЙДС на зустрічі був представлений фахівцями Секретаріату ЮНЕЙДС та представниками коспонсорів, які беруть активну участь у реалізації Ініціативи подолання СНІДу в місті Одеса, а саме ПРООН, ВООЗ, ЮНІСЕФ, УНЗ ООН, МОП, в тому числі і за фінансового забезпечення механізмами UBRAF.

2088

Підсумовуючи результати зустрічі, Директор ЮНЕЙДС в Україні пан Роман Гайлевич сказав: «Два роки тому директор ЮНЕЙДС в Україні поставив свій підпис під Паризькою декларацією поруч з підписом мера Одеси і цим розділив відповідальність за те, що місто досягне поставлених цілей у подоланні СНІДу — 90-90-90. Сьогодні ми можемо сказати, що темпи, якими місто рухається до мети, ще не є тим прискоренням, яке ми очікуємо бачити, але це вже певно і остаточно не та рутинна діяльність, яка передувала впровадженню ініціативи. Одеса є тим містом, де був зареєстрований перший випадок ВІЛ-інфекції в Україні, і нині, з розгортанням програми прискорення дій у подоланні СНІДу, ми ясно бачимо всі ознаки, і маємо віру в те, що Одеса стане першим містом в Україні, яке покінчить зі СНІДом.»