Новини

Співпраця Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій та ЮНЕЙДС

Близько десяти років Всеукраїнська Рада Церков і Релігійних Організацій (ВРЦіРО ) та ЮНЕЙДС є партнерами  у боротьбі зі СНІДом. За підтримки ЮНЕЙДС ВРЦіРО розробила і затвердила, Міжконфесійну Стратегію з ВІЛ/СНІДу (2011) та Стратегію у досягненні загального доступу до профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки на 2016-2018 роки на виконання Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки в умовах гуманітарної кризи в Україні (2016).

church 1

Спільним завданням на нинішньому етапі є реалізації стратегії подолання СНІДу до 2030, включаючи  досягнення показників  90-90-90 до 2020 року та розширення Ініціативи подолання СНІДу у великих містах України.

Представники ВРЦіРО є членами Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, регіональних рад та рівні областей та міст та  плідно працюють в Громадській Раді при МОЗ України. Протягом цього часу розроблені і впроваджуються навчальні програми з питань ВІЛ/СНІДу для священнослужителів і студентів семінарій, проводяться різноманітні освітні заходи для мирян, здебільшого для підлітків та молоді, спрямовані на підвищення обізнаності щодо ВІЛ та популяризацію відповідальної поведінки та здорового способу життя, а також профілактичні бесіди у місцях позбавлення волі, розвивається мережа реабілітаційних центрів для наркозалежних, впроваджується механізм переадресації до ВІЛ-сервісних організацій та СНІД-центрів, пропонуються консультаційні послуги та послуги з догляду та підтримки.

Протягом 2017 року представники церков та релігійних організацій в Україні проходили навчання з питань ВІЛ/СНІДу організоване ELEOS-UKRAINE спільно з Комісією з питань соціального служіння при Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій та за підтримки Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ та UNAIDS.

«Думаю, що це гарна ініціатива – зібрати представників різних конфесій задля консолідації зусиль у подоланні епідемії СНІДу в Україні. Хочу сказати, що якщо ми хочемо подолати епідемію, то слід скористатися різними важелями впливу, включаючи й великий вплив Церкви на суспільство».

Світлана Колодчин, заступник директора благодійного фонду «Карітас-Одеса УГКЦ».

«Навчання з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу важливе для того, щоб систематизувати знання щодо ВІЛ-інфекції та шляхах подолання епідемії. Я радію з того, що в ньому представники багатьох конфесій. Таке навчання також важливе у перспективі розбудови медичного капеланства в Україні».

Пастор Німецької Євангелично-Лютеранської Церкви в Україні Андрій Кузнецов.

Навчальні програми та круглі столи відбувались у Києві, Дніпрі, Харкові, Маріуполі та Одесі.

kyiv

odesa

kharkiv

kharkiv 2

Учасники отримали базову інформацію про ВІЛ-інфекцію та СНІД, включаючи питання профілактики, лікування, догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ, а також дізнались про глобальні та національні стратегії подолання епідемії. Вони також ознайомилися з головними засадами й принципами роботи ВІЛ-сервісних громадських організацій які допомагають інфікованим знайти шлях до вирішення своїх проблем та відвідали місцеві центри профілактики та боротьби зі СНІДом, де безпосередньо спостерігали за роботою соціальних робітників.

Круглий стіл у Маріуполі у червні цього року став однією з визначальних подій у сфері профілактики ВІЛ/СНІД у регіоні, де сьогодні перебуває велика кількість вимушених переселенців зі східних областей, а також, через збройний конфлікт знаходиться багато військовослужбовців.  За оцінками експертів, кількість людей, які живуть з ВІЛ в регіоні становить близько 5 тисяч осіб,  при цьому отримують лікування не більше 500.

«Куди найперше піде людина, яка дізналася про свій діагноз? До лікаря, до рідних, до друзів? Ні, до Бога. Людина у відчаї піде що Церкви, до священика, до капелана,слово якого здатне примирити її з важкою хворобою та спрямувати на вірний шлях. І священик, зі свого боку, має бути добре обізнаним та усвідомлювати свою місію у роботі з людьми, яких торкнувся ВІЛ. Ми повинні донести до людей ключове повідомлення – лікування є,  і зволікати з лікуванням неприпустимо»

Протоієрей Сергій Дмітрієв, виконавчий секретар Комісії з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Голова «ЕЛЕОС-УКРАЇНА»

5 жовтня відбулося засідання Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, під час якого було підтримано низку пропозицій отця Сергія  та одноголосно прийнято наступне рішення:

«Враховуючи важливу роль Церкви і релігійних організацій у питаннях забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, а також інших соціально небезпечних захворювань, їх діагностики, лікування, а також догляду та підтримки хворих рекомендувати обласним, Київській міській держаним адміністраціям увести до регіональних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та залучати до профілактичних програм і заходів священнослужителів та членів релігійних громад, які пройшли відповідну підготовку, організовану Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій».

«ЕЛЕОС-УКРАЇНА» від імені ВРЦіРО здійснює підготовку священнослужителів та членів релігійних громад на базі  Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л. В. Громашевського НАМН України, а також на базі інших визнаних медичних та наукових установ у регіонах України. Метою навчання є сприяння у подальшому представництві такими особами у координаційних радах при обласних держаних адміністраціях, а також забезпечення можливості священнослужителям та членів релігійних громад здійснювати духовну підтримку у медичних закладах, в межах яких здійснюється лікування людей, які мають важкі хронічні інфекційні захворювання (ВІЛ-інфекції/СНІД, хронічні гепатити,туберкульоз та інші). 

Заключним заходом 2017 року став семінар "Позитивна віра - розвиток партнерства. Підвищення потенціалу лідерства у представників громад та релігійних організацій", яких проходив поблизу Києва 11-13 грудня. Захід зібрав представників Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Євангельських Християн-Баптистів, Євангельських Християн-Баптистів П’ятидесятників, які поглибили свої знання щодо комплексу питань пов’язаних з проблематикою ВІЛ/СНІДу. Важливим елементом було проходження священнослужителями тестування на ВІЛ, щоб своїм особистим прикладом заохотити усіх до цього важливого способу профілактики та протидії епідемії.  Адже захворіти може кожна людина, а вчасно виявлена хвороба дозволить врятувати життя.  

church 1

Під час заходу, директор ЮНЕЙДС в Україні пан Яцек Тишко вручив сертифікати священослужителям, які успішно завершили навчальну програму з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу Під час спільної роботи в групах учасники мали можливість випрацювати конкретні моделі та напрямки співпраці. Серед завдань на майбутнє розгортання співпраці у регіонах, проведення сумісних круглих столів, введення в місцеві координаційні ради з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу релігійних лідерів, які пройшли спеціальне навчання, мають специфічні знання та навички.

church 2

Протягом семінару священнослужителі Української Православної Церкви Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Євангельських Християн-Баптистів, Євангельських Християн-Баптистів П’ятидесятників поглибили свої знання щодо комплексу питань пов’язаних з проблематикою ВІЛ/СНІДу. Важливим елементом було проходження священнослужителями тестування на ВІЛ, щоб своїм особистим прикладом заохотити усіх до цього важливого способу профілактики та протидії епідемії. Адже захворіти може кожна людина, а вчасно виявлена хвороба дозволить врятувати життя.

church 3

church 5

Представники громадського сектору дізналися про багаторічний досвід діяльності Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) у сфері протидії епідемії. Вони мали можливість ознайомитися з головними положеннями відповідних Концепції та Стратегії, які були затверджені очільниками Церков та релігійних організацій України.

church 4

Захід відвідав керівник ЮНЕЙДС (Об'єднана програма Організації Об'єднаних Націй по ВІЛ/СНІД Joint United Nations Programme on HIV / AIDS in Ukraine) в Україні п. Яцек Тишко. Він привітав усіх присутніх та вручив сертифікати священослужителям, які протягом року брали участь у навчальній програмі з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу, яку організувала Комісія з питань соціального служіння ВРЦіРО за підтримки ЮНЕЙДС на базі «Елеос-Україна».

Під час спільної роботи в групах учасники мали можливість випрацювати конкретні моделі та напрямки співпраці. У результаті обговорень були напрацьовані практичні рекомендації для розбудови міжсекторального партнерства.

Серед задач на майбутнє розгортання співпраці у регіонах, проведення сумісних круглих столів, введення в місцеві координаційні ради з протидії епідемії ВІЛ/СНІДу релігійних лідерів, які пройшли спеціальне навчання, мають специфічні знання та навички.

Захід був організований Мережа ЛЖВ, завдяки співпраці з «Елеос-Україна та підтримці Комісії з питань соціального служіння Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.